14 Temmuz 2009 Salı

Yemişim Ortaköy kumpirini!

Yaz-kış demeden yiyebileceğim doyurucu ve lezzetli bir yiyecek kumpir. Ama damağımız taze salatalar, mezeler ve kaliteli patates arar haliyle. Kumpir de birçoğu gibi heryerde yenmeyecek ve seçici olunacak yiyeceklerden. Kaşarından, tereyağından çalınmış, kararmış sosis, bozuk mezelerle kamufle edilmiş kumpir hazırlayanları bulmak hiç zor değil. Benim kumpir için tercihim çoğu kişinin gözüne pek çarpmadığını tahmin ettiğim bir mekan, Allpato.

Allpato'nun mekanı küçük ama Adapazarı ve Afyon'dan getirdikleri patatesleri büyük.

Allpato, Rıhtım tarafındaki Eski Postane’den, Kilise Meydanı’na ilerlerken sol sırada kalan, bir meze vitrini, patates fırını, birkaç taburenin sıkıştırıldığı 8 m2’lik küçük bir kumpir cenneti. 19 yıldır kumpirle uğraşan Fikret ve Fikri Usta işletiyor burayı. Fikri Usta’yla her muhabbetimizde mekanın küçüklüğünün insanları kötü etkilediğini ve müdavimleri haricinde, insanların kumpir yemek için büyük mekanları tercih ettiğinden dert yanıyor. Sonra o tip mekanların salatalarına ve patateslerinin kalitesizliğine verip veriştiriyor. Haksız da değil. Rıhtım’da bulunan Gold Stone ve sırasındaki mekanlarda yediğiniz kumpirle Allpato’nun kumpirini karşılaştırırsanız farkı rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Bu işin ilklerinden olan Allpato’nun kumpirlerini tadan birisinin anlamsız “Ortaköy Kumpiri” ısrarını kırabileceğini düşünüyorum. Kendi tarzını oturtmuş bir mekan olması çekici kılıyor burayı. Örneğin kumpiriniz hazırlanırken Adapazarı ve Afyon’dan getirilen patatesinizin içine, ikiye böldükleri diğer patatesin yarısını da katarak doyuma ulaşmanıza katkıda bulunuyor ustalarımız. Haliyle kaşar oranını korumak içinde alışılmıştan biraz daha fazla kaşar katılıyor. Fikri Usta’nın sevdiğim bir diğer özelliği ise normalde çok konuşkan olan bu insanın kumpiri hazırlarken konuşmaması. Onu kumpiri hazırlarken öyle motive görünce kumpirle buluşma anını beklerken yaşadığınız sabırsızlık, heyecan ve yutkunmalar bir kat daha artıyor.

Allpato'da kumpir patatesinin içine ikinci bir patatesin de yarısını ekliyorlar. Böylece bir porsiyon fiyatına aslında bir buçuk yemiş oluyorsunuz...

Allpato’nun kumpirinizi bir sanat şaheserine dönüştürmek için 12 çeşit meze, salata değişmezi var; Amerikan salatası, İtalyan salatası, bezelye, sosis, siyah zeytin, yeşil zeytin, mısır, havuç salatası, haydari, turşu, acılı ezme, kısır. Çok aç olduğumda 6 liradan karışık yesem de, önerdiğim çeşitler; amerikan salatası, mısır ve zeytin. Kendiniz seçtiğinizde çeşit başına 50 kuruş veriyorsunuz. Çiğ sosis yerine, kısa zaman aralıklarıyla taze taze kızartılan sosisler çok daha ayrı bir tat katabilir ve tercihlerim arasında yer alabilirdi. Tabii bu sorun sadece Allpato’da değil tüm kumpircilerde karşımıza çıkıyor. Sadece kaşar ve tereyağlı yiyenlerin ödemesi gereken ücret ise 4 lira. Bu fiyatların henüz geçtiğimiz günlerde yükselip bu hale geldiğini de belirtmek lazım. Krizin etkisi olsa gerek.

Yazın sıcağa maruz kalmamak için kumpirinizi paket yaptırıp acilen uzaklaşmanızı tavsiye etsem de, kışın tercihiniz kesinlikle mekanda yemek olmalı. Patates fırını ve sıcacık kumpirler iliğinize kadar ısıtacaktır sizleri. Kumpiri yerken ustayla hafiften bir muhabbete girip, bu yolla yavaş yavaş yemenizi tavsiye ederim. Mideye oturmaması için gayet etkili bir yol.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder