19 Temmuz 2009 Pazar

Zurnanın son deliği muamelesi yapmayın, tadına bakın: Hasköy Büfe’nin Zurna Dürümü

Yemek konusunda yeni fikirler, yaratıcı ustalar gördüğümde iştahım daha bir kabarır. Kendi tarzını oturtmak, zaten bilinen yiyeceğe abartısız bir yorum katabilmek, ayrı bir yetenek ve özveri ister. Bu yüzden çoğu kişinin duymadığını ve tatmadığını tahmin ettiğim “Meşhur Zurna Dürüm”ün mucidi, İskenderun Hasköy Büfe’yi duymanızı, bilmenizi isterim. Boğa’dan Çilek Sokak’a girdiğinizde soldaki 2. sokakta, sol sırada ikamet ediyor. Aslında dedikleri gibi “Meşhur” değil bu Zurna Dürüm. Müdavimleri ve çevre esnafı dışında pek bilindiğini zannetmiyorum. Bunda mekanın bulunduğu yerin çok büyük ve işlek bir sokak olmamasının da payı var. Kendini tanıtmasında en etkili yolları ister istemez “şikayeti müesseseye, memnuniyeti dostlara” klasiği. Gördüğüm kalabalıktan da oldukça etkilendim, bu durum dürümümün geç kalmasına sebep olmasaydı daha iyi olurdu tabii.

Mekan tam büfelik bir küçüklüğe sahip, ama arka tarafa Kadıköy'deki cafe'lerde sık görülen ve "bahçe" denen avlulardan açmışlar. Yaz sıcağında iyi gidebilir.

Hasköy Büfe’nin sahibi ve ustası olan Erdal Usta eldivenlerini, önlüğünü ve kafasından bonesini eksik etmiyor. Önceleri pek büyük bir mekan sayılmazdı burası ama sonrasında arkada zorlama bir bahçe uydurarak genişletmişler. Hapishane avlusu hissi yaratsa da içerideki sıcağa bir çözüm olarak takdir edilesi bir çaba. Kış aylarında nasıl bir işlevi olur onu bilemiyorum. Et döneri, kebap çeşitleri, çorbaları, salataları ve balığıyla gerçekten beklentinin çok üzerinde bir menüleri var. Porsiyon olarak; patlıcan kebabı, kuşbaşılı kuzu, tavuk şiş, balık, Urfa, Adana ve kuzunun fiyatı 7 lira. Böyle bir mekanda tercih kesinlikle bunlar olmamalı. Özellikle balığın bu menüde çok sırıttığını söylemeliyim. Derme çatma kurulmuş ocakbaşı pek iştah kabartmıyor açıkçası.

Bu bölüme kadar bahsettiklerimi denemedim, denemeyi de düşünmüyorum. Gelelim asıl mevzuya; “Zurna!”. Uzunluğu normal dürümün 2-2,5 katı, lavaşı bildiğimiz ince lavaş değil, daha kalın ve lezzetli olan “ev lavaşı” (bildiğim ve kabul görmüş ismi), lavaşın iç kısmında envai çeşit baharatlı bir sos, içini dolduran tavuğun lezzet katsayısını arttıran ayrı bir sos, envai çeşit salata. Tam olarak içinde neler olduğunu seçmek güç. Ama bunca lezzetin karıştığını duyunca kafalarda oluşabilecek abartılı bir tat önyargısını, ilk yudumu mideye indirdiğinizde kıracağınıza eminim. Açık ayranları oldukça lezzetli ve fiyatı da 1 lira. Ayrıca isteğe bağlı olarak salatalık ve acı biber turşusu da ikram ediyorlar. Salatalık değil ama acı biber gerçekten yakışıyor, sevenlere tavsiye ederim. Dürümün sosu ve malzemesi öyle bol ki akmasın diye sadece kağıda sarmakla kalmıyorlar ayrıyetten güzel bir poşetin içine geçiriyorlar. Üstünüzdeki giysileri tekrar giyebilmek istiyorsanız dürümünüz bitene kadar sakın poşete dokunmayın. Tavuk dürüm olarak düşündüğümüzde 4 liralık fiyatı fazla gelebilir ama Zurna Dürüm gerek boyutu gerekse lezzetiyle fiyatının hakkını fazlasıyla veriyor. Ortalama mideye sahip bir kişi bitirmekte zorlanabilir. Doyma garantisini ise ben veriyorum. Bütün artılarına rağmen siparişinizin geç gelmesi biraz hevesinizi kırabiliyor.

Her daim boneli Erdal Usta'nın hazırladığı Zurna Dürüm, alışık olduğumuz dürümlerin 2-2,5 katı büyüklüğünde ve kendine has bir sosu var.

Menüdeki diğer fiyatlar ise; Adana, Urfa, kuzu ciğer, kuzu et şiş, çiğköfte dürüm 5 lira. Yarım tavuk döner 1,5, yarım et döner 2,5 lira. Çorbalar, salatalar ve kola, fanta, şalgam 2 lira, soda, su 50 kuruş. Kebaplarını, çorbalarını, balığını bilmem ama Zurna Dürüm yemek için İskenderun Hasköy Büfe’ye uğramalısınız.

10 yorum:

  1. Onur Şenoğlu da Zurna Dürüm hakkında bir "Huysuz Gurme" yazısı yazdı: http://kadikoygurme.blogspot.com/2009/07/zurnann-zrt-dedigi-yer.html

    YanıtlaSil
  2. 3. paragrafta "zurna"dan bir yudum almaktan bahsetmissiniz. "Yudum" yerine, "lokma" ya da "isirik" demeniz bence bu talihsizligi onleyebilirdi. Ne dersiniz? (inspiration)

    YanıtlaSil
  3. şahaneydi.tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  4. çok lezzeti en iyi dürüm ustası erdal ustanın dürümü şuana kadar yediğim en iyi dürümdü herkese tavsiye tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  5. ben zurna dürümü başarılı bulmuyorum. evet defalarca yedim, ama insanda ne yediğini bilmeme hissi oluşturuyor ve sağlam bir mide gerekli lezzet alarak yiyebilmek için. lezzetsiz demiyorum ama bana biraz ağır geldi

    YanıtlaSil
  6. bence çok güzel bir tat.Erdal usta işin ehli bir kişi.çok yakın zamanda burası bir fenomen haline gelecektir,aslında burasını biz meşhur etmiştik :) okuldan çıkışta buraya gelirdik,daha sonra çevremize de anlatınca burası gelişti ve herkes tarafından bilinen bir yer haline geldi.ayrıca erdal ustanın sizleri karşılaması da ayrıca çok sıcak ve samimi gelecektir.yani "perfect" bir yer :)

    YanıtlaSil
  7. uzun süre yemediğim zaman gerçekten özlediğim bir tat.

    YanıtlaSil
  8. Lezzeti güzel , yalnız ortam çok pis . Yazın bahçede yemek yerken midem kalktı resmen. Girdiğimde bir kasanın içinde sanırım yeni gelen tavuk malzemeleri yerde duruyordu . Üstelik üstü de açıktı. İğrenç ötesiydi yani . Tadı ne kadar güzel olsada tanıdıgınızı götürmenizi istemem açıkcası

    YanıtlaSil
  9. bu sene yarıyıl tatilinde arkadaşlarla gittik önce tuhaf geldiği için biraz güldük ama sonra yediğimizde eminim ki hepimiz içinden ben böyle bir şey yemedim dedik şimdi 2 haftada bir zurnaya gider olduk birde bi önerim olacak mayonezsiz yemeyi deneyin dönerin tadını asıl o zaman alacaksınız

    YanıtlaSil
  10. Bir de dükkan pis olmasa.

    YanıtlaSil